ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ (Ν. 4178/13)

 
Και για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, το τεχνικό - μελετητικό γραφείο του πολιτικού μηχανικού Παναγιώτη Χρονόπουλου, στον Πύργο Ηλείας, είναι η εγγύηση που αναζητάτε για επαγγελματική δουλειά και άψογη εξυπηρέτηση, πάντα σε οικονομικές και συμφέρουσες για τους πελάτες μας τιμές.

Με τη βοήθειά μας μπορείτε να δώσετε λύση σε υποθέσεις που αφορούν τμηματικά ή εξ' ολοκλήρου την ιδιοκτησία σας, όπως:

  • Νομιμοποιήσεις
  • Εξαιρέσεις από κατεδάφιση
  • Ενστάσεις επί καταλογισμού προστίμου
  • Υπολογισμός Προστίμου
  • Τεχνικές εκθέσεις

Αυθαίρετα - Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων

Πολύ σημαντική θεωρείται η παράταση της προθεσμίας έως τις 8 Μαΐου 2017 για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο νόμο 4178/13 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, καθώς τίθεται σε εφαρμογή ο θεσμός της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου. Σύμφωνα με αυτόν καμία μεταβίβαση και δικαιοπραξία γενικότερα επί ακινήτων δεν θα μπορεί να γίνεται στο εξής εάν δεν έχει συμπληρωθεί η εν λόγω ταυτότητα.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να «νομιμοποιήσουν» τα κτίριά τους, εάν θέλουν να αποφύγουν μελλοντικά προβλήματα.

Η ρύθμιση για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου δίνει προθεσμία από 5 μέχρι 10 χρόνια για τη συμπλήρωση της ταυτότητας τόσο για τις κατοικίες όσο και για τα επαγγελματικά και δημόσια κτίρια. Σε αντίθετη περίπτωση, τα κτίρια θα θεωρούνται και θα χαρακτηρίζονται ως αυθαίρετα και θα επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις περί αυθαιρέτων. Ειδικά για όσα κτίρια ή ιδιοκτησίες έχουν ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν στο νόμο για τα αυθαίρετα (ν.4178/13) οφείλουν να ολοκληρώσουν την ταυτότητα του κτιρίου μέσα σε 5 χρόνια από την υπαγωγή στον εν λόγω νόμο. Όλα τα στοιχεία που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα των αυθαιρέτων τροφοδοτούν αυτομάτως το πληροφοριακό σύστημα της ταυτότητας του κτιρίου και δεν χρειάζεται επανυποβολή. Η καταγραφή των ακινήτων θα πραγματοποιηθεί μέσω του νέου θεσμού της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και θα είναι υποχρεωτική.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπονται περιοδικοί έλεγχοι από μηχανικό κάθε οχτώ χρόνια για κτίρια συνάθροισης κοινού, βιομηχανίες – βιοτεχνίες, πρατήρια υγρών καυσίμων και συνεργεία αυτοκινήτων, εμπορικά κέντρα, αγορές και υπεραγορές και κάθε δέκα χρόνια για τις κατοικίες, τα ξενοδοχεία, τα εμπορικά καταστήματα, τα γραφεία και τα κτίρια εκπαίδευσης, ενώ κάθε 15 χρόνια θα γίνεται έλεγχος για χώρους αποθήκευσης, στάθμευσης αυτοκινήτων και λοιπές χρήσεις.

Όσον αφορά τις πολυκατοικίες, μπορούν όλοι οι ιδιοκτήτες μαζί να αναθέσουν την ταυτότητα του κτιρίου και όχι μόνο ανά ιδιοκτησία, γεγονός που επιμερίζει το κόστος μεταξύ των ιδιοκτητών. Αν δεν συμφωνεί η πλειοψηφία της πολυκατοικίας, τότε μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να προχωρήσει μόνος τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου για την αυτοτελή ιδιοκτησία του.
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση ισχύουν οι ίδιες δυνατότητες αποπληρωμής και ιδίως οι 60 μηνιαίες δόσεις.

Πολίτες και μηχανικοί έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν άμεσα τη δήλωση υπαγωγής και να ξεκινήσουν την αποπληρωμή των ειδικών προστίμων, αλλά να υποβάλλουν τα συμπληρωματικά στοιχεία μέχρι τις 8 Μαΐου 2018.

Εφόσον οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων υποβάλουν την αίτηση υπαγωγής, θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το ύψος των προστίμων ως και 50%, σε περίπτωση που πραγματοποιήσουν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης ή στατικής επάρκειας του κτιρίου που εντάσσεται στη ρύθμιση.
Σε κάθε περίπτωση, η ελάχιστη 6μηνιαία δόση έχει οριστεί στα 300 ευρώ (δηλαδή 50 ευρώ το μήνα).
Οι ιδιοκτήτες που θα καταβάλλουν εφάπαξ το πρόστιμο θα έχουν έκπτωση 20%, ενώ όσοι καταβάλουν το 30% του συνολικού προστίμου μέσα σε ένα εξάμηνο από την ημερομηνία υπαγωγής θα επωφελούνται έκπτωσης 10%.

Επικοινωνήστε μαζί μας και απαλλαγείτε οριστικά από περιττά άγχη και προβληματισμούς.